Kako pripraviti sočni steak?

 

Za okusen in sočni steak potrebujete najboljši kos mesa, ki je običajno tudi malce dražji. Za dober steak mora biti goveje meso dobro uležano. Za domačo rabo bo dovolj dobro že to, da boste kupljen kos mesa doma po potrebi čisto rahlo nasolili, naoljili in pustili v foliji in hladilniku za nekaj dni. Sol bo vezala vodo v mesu, da bo to ostal osočen.

Kdaj je meso dovolj uležano? Ko vanj potisnete prst in se meso nežno vda in ohrani viden odtis vašega prsta (jamico). Če se elastično poravna v prvotno lego, še ni dovolj počivalo. Meso za zrezke mora biti narezano na zrezke v debelini približno dveh prstov. Takšna debelina je optimalna za hitro pečenje, saj omogoči, da toplota lahko doseže tudi notranje dele zrezka, pri tem pa se meso pretirano ne skrči in se trdo ne prepeče.

Za pravi steak ne potrebujete prav nobenih začimb razen soli, česna in popra. Ključnega pomena je, da zrezke pred pečenjem nekaj časa pustite na sobni temperaturi. Lahko jih še malce dosolite, namažete z oljem ter počakate, da se ogrejejo na sobno temperaturo. V naslednjem koraku morate dobro segreti ponev ali žar. Ponev naj ima debelo dno, ki bo akumuliralo vročino in se ne bo ohlajalo, ko boste nanj položili zrezke.

Steak najprej hitro popečete na najvišji temperaturi po obeh straneh (ena minuta za vsako stran), da preprečite iztekanje soka. Kasneje pečete zrezek še od 4 do 10 minut na srednji temperaturi po vsaki strani. Pri obračanju uporabljate lopatko, ki ne bo prebodla mesa. Mesa se na ponvi dotikajte le toliko, kot je potrebno za obračanje. Steak mora po pečenju še kratek čas počivati. Bodisi kar na krožniku bodisi zavit v folijo. Počiva naj dobrih 10 minut preden ga postrežete.

V naši mesnici lahko naročite meso, ki je primerno za pripravo sočnih steakov:

Pljučni biftki

Rostbif steak

Ribeye steak

T-bone steak

Florentinec


Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Davek 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Davek je vštet v ceno

Košarica K blagajni

Naše garancije


Smo družinsko podjetje, ki na slovenskem trgu deluje že 20 let. Med prvimi pri nas smo se pričeli ukvarjati z zorenjem mesa. Stranke, ki nas poznajo vedo, da za zadovoljstvo našega kupca storimo vse.

MESO SLOVENSKEGA POREKLA

NATANČNO OBREZANO MESO

MESNI IZDELKI IZ LASTNE PRIDELAVE

NIZKA VSEBNOST KONZERVANSOV

SPROTNO VAKUMSKO PAKIRANJE