Jagnjetina

Jagnjetina vsebuje malo maščob in je primerna za diete.

1

Zadnja noga (stegno)

2

Hrbet

3

File oziroma ribica

4

Podplečje (podplečna bržola)

5

Vrat

6

Prsi

7

Prednja noga(stegno)

8

Križ

 1. Zadnja noga (stegno)
 2. Hrbet
 3. File oziroma ribica
 4. Podplečje (podplečna bržola)
 5. Vrat
 6. Prsi
 7. Prednja noga(stegno)
 8. Križ

Kakšno meso je jagnjetina?

Jagnjetina je meso jagenjčka, ki je mlajši od enega leta. Tehta lahko med 5 in 30 kg. Jagnjetina je običajno mehkejša kot ovčje meso.  Posebej priljubljena je v kuhinjah zahodnejših držav. Jagnjetina nima tako izrazitega okusa kot starejše ovčje meso. Mlado meso ne vsebuje veliko maščob. Prav maščobe pa so tiste, ki dajo starejšemu mesu značilen okus.

Jagnjetina je meso, ki je bogato s proteini, vitamini (vitamin B1, B2, B3, B6 in B12) in minerali. Vsebuje osem osnovnih aminokislin v pravilnih razmerjih, cink in železo. Spada med rdeče meso in je izjemno primerna za ljudi, ki so na shujševalnih dietah. Jagnjetina namreč ne vsebuje ogljikovih hidratov.

Prav tako pa je jagnjetina le rahlo marmorirana – ima malo maščob, ki pa jih je povsem enostavno odstraniti, če tako želimo. Jagnjetina vsebuje omega-3 maščobe, ki so v zmernih količinah za človeško telo celo potrebne. Jagnjetina je pogosto vključena v mediteransko prehrano. Ta pa slovi po tem, da je prijaznejša do srca in ožilja. Jagnjetina pa prav tako pomaga zmanjševati raven sladkorja v krvi.

Posebej priljubljena je jagnjetina iz obmorskih predelov, kjer je njihova paša prepojena s soljo. Med bolj priljubljene pa spada tudi jagnjetina iz gorskih predelov, kjer paša vsebuje različne trave in zelišča.

Kako pravilno pripravimo jagnjetino?

Vedno moramo poskrbeti, da se surovo meso ne dotika hrane, ki je ni potrebno kuhati. Surovo meso lahko vsebujejo bakterije, ki lahko preidejo na ta živila in jih kasneje zaužijemo. To pa lahko povzroči zdravstvene težave.

Če jagnjetina po vašem mnenju vsebuje preveč maščobe, je potrebno to maščobo odstraniti pred termično obdelavo. Na ta način se znebite ne le maščob, pač pa tudi močnejšega vonja mesa.

Jagnjetina je primerna za kuhanje enolončnice. Zanjo to uporabimo meso iz ramenskega dela. Rebra pa so posebej primerna za pečenje. Lahko jih spečemo tako, da so še rahlo rdeča na sredini, lahko pa jih popečemo do konca. Jagnjetino lahko pripravimo v ponvi ali v pečici. Jagnjetino je možno tudi zoreti – vendar kratek čas. Meso je mlado in zorenje mladega mesa poteka relativno hitro.

0
  0
  Naročilo