Perutnina

Perutnina: piščanci, purani, race in gosi.

1

Bedro

2

 Krača

3

Perutnica

4

 Prsa

 1. Bedro
 2. Krača
 3. Perutnica
 4. Prsa

Perutnina obsega meso več različnih domačih ptic. Najpogostejši so piščanci in purani. Med perutnino pa prištevamo tudi race in gosi. Perutnina vsebuje veliko beljakovin in vitamina B. Je druga najbolj priljubljena mesna skupina, takoj za svinjino. Perutnina vsebuje relativno visok procent nasičenih maščob.

Odvisno pa je, s katerega dela živali je meso vzeto. Nekateri kosi mesa so pusti, drugi pa vsebujejo relativno veliko maščob. Piščanci imajo od vse perutnine najbolj pusto meso. Perutnina pa se uporablja tudi pri shujševalnih dietah kot vir beljakovin. V takšnih situacijah najpogosteje uporabimo meso piščanca ali purana.

Piščanec in puran

Piščanec je najbolj okusen, če tehta približno pol kilograma. Piščanec je najbolj okusen, če je pečen v kar v enem kosu. Tako obdrži največ sokov, ki se pri drugačni obdelavi lahko izgubijo. Ne smemo pozabiti, da se piščanec med termično obdelavo precej skrči. Pomembno je, da so piščanci dobro termično obdelani, saj je mogoče, da prenašajo salmonelo. Meso, ki ni popolnoma skuhano ali spečeno, lahko predstavlja nevarnost za vaše zdravje. Piščanec se mora pripraviti počasi. Sveže piščančje meso pa moramo uporabiti najkasneje v 2 dneh, če ga ne obdelamo termično ali zamrznemo.

Puranje meso ni tako mehko kot piščančje meso. Puran vsebuje številne vitamine skupin B in C, železo, magnezij, cink pa tudi kar nekaj maščobe in sladkorjev. Puran predstavlja relativno dober vir proteinov. Puran običajno vsebuje precej manj maščob kot rdeče meso. Strokovnjaki pa ugotavljajo, da puranje meso povzroča zaspanost. Seveda pa je za to potrebno pojesti precejšno količino mesa in ga celo kombinirati skupaj z drugimi vrstami hrane in pijače.

Race in gosi

Race so razširjene po vsem svetu. Račje meso se nahaja na prsih in nogah živali. Meso je precej temno in precej mastno. Race lahko pripravimo na žaru (tako kot stejke), pri tem pa pustimo kožo in maščobo na mesu.

Race pa imajo užitne tudi dele drobovine. Predvsem račja jetra se uporabljajo kot nadomestek gosjih pri pripravi foie gras.

Gosi imajo temnejše in bolj bogato meso kot purani. Gosi pa imajo tudi več maščob v mesu, ki pa se pri kuhanju ali pečenju večinoma stopijo. Gosje meso je potrebno pred termično obdelavo ustrezno pripraviti. Kožo moramo večkrat preluknjati, meso pa nadrgniti s soljo in poprom.

Naša spletna trgovina vas vabi na obisk in nakup najboljših kosov mesa. Perutnina v maši ponudbi je odlične kakovosti. Z veseljem pa vam svetujemo kako perutnino ustrezno pripraviti, da bo najbolj okusna.

0
  0
  Naročilo

  Obvestilo!

  Spoštovane stranke obveščamo,
  da bo mesnica v mesecu juliju in avgustu
  OB PONEDELJKIH ZAPRTA.
  Hvala za razumevanje!
  Mesarstvo Petrin