S tem receptom dobimo en goveji zrezek, ki tehta približno 60 – 70 g in 1dl omake.
Meso, ločeno od kosti, narežemo na kose 1,5 – 2 cm, posolimo, povaljamo v moki in popečemo v delu plitve in vrele maščobe, da porumeni iz vseh strani. Popečeno meso odložimo v posebno posodo.
Na isti maščobi popražimo slanino, narezano na večje kose, na drobno narezane: čebulo, korenček, koren peteršilja, steblo zelene. Sestavine morajo rahlo porumeneti. Nato dodamo pašteto, dodatek jedem, na drobno narezan česen in zalijemo s toplo vodo (ali kostno juho), da se sestavine pogreznejo. Zatem dodamo popečene kose mesa in dušimo v pokriti posodi. Občasno dolijemo toplo vodo ali kostno juho.
Ko se meso zmehča, ga damo v posebno posodo, pokrijemo in hranimo na toplem štedilniku.
Iz omake, kjer se je dušilo meso, vzamemo slanino in jo na drobno narežemo. Omako pa: bodisi reduciramo z nadaljnim kuhanjem, bodisi dolijemo toplo vodo ali kostno juho, da dobimo 1dl omake na osebo. Zavremo in omako spasiramo. Spasirano vrnemo v posodo, kjer smo jo pripravili, dodamo drobno narezano slanino, zavremo, dodamo prežganje iz preostalo maščobo in moko ter neprestano mešamo, da se prežganje ne začne sprijemati. Nato dodamo še senf (premešan v vodi) in lovorov list. Sestavine pustimo kuhati 20 – 30 min. Izključimo toploto, popramo, dodamo na drobno narezana lista peteršilja in zelene, po potrebi solimo in še izboljšamo okus z belim vinom.
Ⓒ 2022 - Mesarstvo Petrin